Edu-materijal

Datum objave: 24. veljače 2021.

Glavni output projekta je tiskana i pdf verzija priručnika „Plava Eko-patrola – priručnik za provedbu izvannastavnog edukacijskog programa za održivi razvoj“.

Priručnik je nastao je kao krajnji rezultat Pilot provedbe edukacijskog programa Plave Eko-patrole provedene u sedam osnovnih škola Šibensko-kninske županije u periodu od prosinca 2019. do prosinca 2020. godine, a u sklopu projekta Plava Eko-patrola – vannastavni edukacijski program za održivi razvoj u priobalnim i otočnim lokalnim zajednicama Šibensko-kninske županije namijenjen osnovnim školama. Priručnik detaljno opisuje 8 modula (Koliko jako gazimo svoj planet?, Obnovljivi izvori energije, Hrana i održivost, eRRRRRRRiziraj se!, Zeleni bingo, Zajedno za čišći okoliš, Zar je more kiselo? i Putujuća izložba: Život jadranskih dubina) koji neformalnim metodama kroz različite teme proučavaju koncept održivosti i daju primjere za djelovanje po principima održivog razvoja.

Cilj svih modula i pripadajućih edukativnih aktivnosti je potaknuti djecu na kritičko razmišljanje i otkrivanje uzročno-posljedičnih veza ljudskih aktivnosti i problema ekosustava u kojem živimo kako bi djeca usvojila nove vrijednosti, znanja i vještine te oblikovala stavove koji će ih usmjeriti k održivom stilu života i djelovanju po principima održivog razvoja te rješavanju izazova budućnosti koji nam još uvijek nisu poznati. Aktivnosti Plave Eko-patrole stavljaju naglasak na djecu kao glavne inicijatore promjena i glavne karike koje povezuju različite članove lokalne zajednice u promoviranju održivog razvoja i koncepta „misli globalno, djeluj lokalno“.
Datum objave: 19. siječnja 2021.

Predstavljamo Kalendar Plave Eko-patrole kao rezultat aktivnosti u kojima su djeca-patrolaši sudjelovali u okviru Pilot provedbe edukacijskog programa Plave Eko-patrole. Interaktivni Kalendar Plave Eko-patrole sadrži fotografije i učeničke radove djece-patrolaša, ekološke datume i zanimljivosti o pojedinim eko-datumima, a kao posebno obilježje jesu datumi rođendana patrolaša koji su sudjelovali u edukativnim radionicama Plave Eko-patrole. Kalendar je interaktivan i sadrži QR kodove koji vas vode na neko zanimljivo otkriće i priču.

Čega je Kalendar rezultat?
Osobiti doprinos izradi kalendara patrolaši su dali sudjelovanjem u Fotonatječaju koji je kao nagradna aktivnost trajao od 16. svibnja do 14. prosinca 2020. godine, ali i kao rezultat provedbe osme edukativne radionice naziva Putujuća izložba: Život jadranskih dubina. Zadatak djece-patrolaša bio je da pogledaju interaktivnu izložbu fotografija “Život jadranskih dubina” koju su organizirali udruga Argonauta i Ronilački klub Sveti Roko, a koja je bila postavljena u galeriji Knjižnice „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku od 22. rujna 2020. do 3. listopada 2020. godine. Izložba je nakon predstavljanja u knjižnici cirkulirala u svim osnovnim školama uključenim u provedbu projekta. Patrolaši su istražili neku njima zanimljivu morsku vrstu te je nakon toga nacrtali, napisali kratak opis ili napravili QR kod koji vodi na sam opis/zanimljiv video o istraženoj morskoj vrsti. Na taj način njihovi su radovi zauzeli mjesto originalne postave u svakoj od sedam škola, ali i bili dijelom Fotonatječaja.

1. lipnja odabrane su prve tri fotografije, 3. lipnja 2020. godine odabrana je fotografija s najvećim brojem lajkova na Facebook stranici Plave Eko-patrole te najoriginalnija fotografija. 14. prosinca 2020. godine odabirom preostalih sedam fotografija završio je Foto natječaj Plave Eko-patrole.

Čestitamo svim dobitnicima, ali i svim patrolašima koji su sudjelovali u izradi Kalendara Plave Eko-patrole i provedbi edukativnih radionica!